Veel vrouwen krijgen in hun leven last van haaruitval. De meest voorkomende vorm is vrouwelijke patroonhaaruitval (ook wel female pattern hair loss genoemd). Dit begint meestal op twee momenten in het leven: als jonge vrouw vóór de overgang (tussen 15 en 25 jaar) of rond de overgang (tussen 50 en 55 jaar).
Tijdens de overgang verandert het hormoonstelsel. Vrouwen maken minder oestrogeen aan en de invloed van mannelijke hormonen (androgenen) wordt sterker. Dit kan ervoor zorgen dat de haaruitval sneller gaat.
Haaruitval kan ontstaan door een combinatie van erfelijkheid en hormonen. Soms spelen ook andere gezondheidsproblemen een rol, zoals:
Exosoomtherapie is een innovatieve behandeling waarbij kleine signaaldeeltjes (exosomen) in de hoofdhuid worden gebracht. Die helpen de haarzakjes te herstellen en stimuleren de haargroei. Het is een veilige en effectieve behandeling voor zowel jonge vrouwen als vrouwen na de overgang.
Haaruitval bij vrouwen is heel normaal en er zijn goede behandelingen beschikbaar. Welke behandeling het beste werkt, hangt af van je leeftijd, hormoonstatus en de ernst van je haaruitval. Vaak is een combinatie van behandelingen het meest effectief.